x=t-9 , y=5-t olduğuna göre x.y en çok kaçtır?
x=t-9 , y=5-t olduğuna göre x.y en çok kaçtır?
x.y=(t-9)(5-t)=-(t²-14t+45) en büyük değerini bulmak için tamkareye tamamlarsak
-(t²-14t+49-4)=-((t-7)²-4) dür. Tam kare ifade en az 0 olabilir. -(0-4)=4
Teşekkürler bir sorum daha var :)
A=-n^2+10n-8
B=4m^2+8m-7 veriliyor.
A nın en büyük, B nin en küçük olmasını sağlayan m ve n değerleri için m+n toplamı kaçtır?
Yardım edebilir misiniz?
her iki denklemde tepe noktasının apsisini(r) bulmamız isteniyor cünkü 1.denklemde r bize A icin maximum degeri verirken..
2.denklemde ise minimum degeri vericektir.
r = -b/2a ise
m icin >> -10/2.(-1) m=5
n icin >> -8/2.(4)
n=-1
5-1=4
umarım dogrudur..
Bir soru daha
y=-2x^2+4x+1 fonksiyonunun (1, 2) noktasına göre simetriginin denklemi y=2x^2-4x+m olduğuna göre m kaçtır?
parabollerin tepe noktalarının apsisleri 1 (1 1 1 simetrililiği var)zaten asıl mesele t.n. ordinatları
mevcut parabolün ordinatı 3 simetriğinin ordinatı ise m-2 (ordinatların aritmetik ortası (1,2) noktasının ordinatını vermeli) yani,
m-2+3/2=m+1/2=2 buradan m=3.
Çok teşekkürler ama Anlamadım :(
birinci parabolün tepe noktasını bulun. Bu nokta T olsun. T nin (1,2) noktasına göre simetriği T' olursa bu nokta ikinci parabolün tepe noktası olmalıdır.
Peki sonra? .s
sonrasında birşey kalmadı. T' noktası ikinci parabolün tepe noktası olduğu için üzerindeki her nokta gibi parabolün denklemini sağlamak zorundadır ve buradan m değerini bulursunuz.
Peki çok teşekkürler Bir soru daha
y=x²-12x+c+5 parabolünün tepe noktası y= -x doğrusu üzerinde olduğuna göre c kaçtır?
Tepe noktasının apsisi r=6, ordinatı k=f(6)=36-72+c+5=c-31 dir. Yani T(6, c-31) dir. Bu nokta y=-x doğrusu üzerinde olduğuna göre c-31=-6 buradan da c=25 bulunur.
Anladım çok teşekkürler :)