1-y=-x²-ax-2 parabolü y=1 doğrusu ile kesişmiyor is a hangi sayılar olabilir
ya beyler kafam karıştı açıklamal çöermisiniz
Yazdırılabilir görünüm
ya beyler kafam karıştı açıklamal çöermisiniz
verilen ifadeyi yazarsak.
x^2+ax+3 = y
y=1 olur birbirine eşitlersek x^2+ax+2=0 olur kesişmemesi için delta<0 olmalıdır dersiniz olur biter.
deltaya bakıcan eğer delta 0 dan küçükse doğru parabolu kesmez
kkorkut abi sağol en iyi sen açıklıyorsun bu forumda
abi sana bişey sorucam şimdi mesala 2 sayısını ele alalım -x²+2x+3 de yerine yazıcazyakumandabey'den alıntı:kkorkut abi sağol en iyi sen açıklıyorsun bu forumda
ilk başta 2nin karesini aldıktan sonra - ilemi çarpıcaz yoksa -2 ninmi karesini alıcaz?
kumandabey'den alıntı:abi sana bişey sorucam şimdi mesala 2 sayısını ele alalım -x²+2x+3 de yerine yazıcazya
ilk başta 2nin karesini aldıktan sonra - ilemi çarpıcaz yoksa -2 ninmi karesini alıcaz?
Tam olarak ne dediğinizi anlayamadım.
Birbirine eşitle 1+x^2+ax+2 =y olcaktır. şimdi y=1 doğrusuna göre bunları birbirine eşitle
x^2+ax+3=1 => x^2+ax+2=0 bu durumdan sonra delta=0 olacaktır diyebiliriz.
Neyse khorkhurt kapalıymış şuan onun yerine ben el attım.
Çözüm beğenilmese bile , bu forumda size yardımcı olan birisine en azından bir "Teşekkür" diyebilirdiniz!
kardeşim üslü sayılarla ilgili kafama akıldı sorularla hiçbir ilgisi yok ona üslü sayıları unutmuşum galiva sen bir yardım etsene
abi sana bişey sorucam şimdi mesala 2 sayısını ele alalım -x²+2x+3 de yerine yazıcazya
x=2 dir -x değil. O halde -(2)^2+2.2+3 olcaktır yani sonra çarpacaksınız eğer (-x)^2 deseydi çarpmazdınız.
Allah razı olsun
Ne demek.
Allah senden razı olsun.
Onemli degil ama neden sirf bana tesekkur ettigini hala anlamadim asil savasa tesekkur etmen lazimkumandabey'den alıntı:kkorkut abi sağol en iyi sen açıklıyorsun bu forumda
sadece bu mesajına dememiş ki...khorkhurt'den alıntı:Onemli degil ama neden sirf bana tesekkur ettigini hala anlamadim asil savasa tesekkur etmen lazim
Güzel anlatıyorsun ondan etmiş :)
en iyi herkese ediyim herkes sağolsun
soru
f(x)=x²+(m+2)x+10+m parabolünün x eksenine sol tarafta teğet olması için m kaç olmalıdır
Bi kere teğet ise delta=0 olucak yani iki eşit kök olucak.Sağ tarafta teğet olsa kökler toplamı pozitif olurdu ama sol tarafta teğet olduğu için kökler toplamı negatif olur.
delta=0 yapan iki m değeri çıkıyor -6 ve +6 ama kökler toplamını negatif yapan m değeri +6 dır yerine yazarsan görebilirsin.
ya niye 6 anlamadımezekiel'den alıntı:Bi kere teğet ise delta=0 olucak yani iki eşit kök olucak.Sağ tarafta teğet olsa kökler toplamı pozitif olurdu ama sol tarafta teğet olduğu için kökler toplamı negatif olur.
delta=0 yapan iki m değeri çıkıyor -6 ve +6 ama kökler toplamını negatif yapan m değeri +6 dır yerine yazarsan görebilirsin.
x ekseninin sol tarafı negatif taraf değil midir 6 alınca -4 te kesecek -6 alınca 4 te kesecek bizden istenen negatif taraf olması için 6 alıcaz ki x eksenini -4 te kessin
sağol
delta=(m+2)2-40-4m=0
delta=m2+4m+4-40-4m=0
delta=m2-36=0
m=-+6 oluyor.
Ediyoruz ya :) Telaşlanmakumandabey'den alıntı:sağol
ezekiel'den alıntı:delta=(m+2)2-40-4m=0
delta=m2+4m+4-40-4m=0
delta=m2-36=
m=-+6 oluyor.y=-2x²-x+m-1 x eksenini kesmiyor m kaç olabilir lütfen açıklmalı çözün sonuca kadar cavap 0matsever63'den alıntı:x ekseninin sol tarafı negatif taraf değil midir 6 alınca -4 te kesecek -6 alınca 4 te kesecek bizden istenen negatif taraf olması için 6 alıcaz ki x eksenini -4 te kessin
y=-2x²-x+m-1 x eksenini kesmiyor m kaç olabilir lütfen açıklmalı çözün sonuca kadar cavap 0
Kumandabey , sorduğun sorular hep benzer.
sen konuyu henüz tam olarak anlamamışısın.
x eksenini kesmiyorsa delta< 0 olmalıdır.
y=ax²+bx+c ilk önce sana verilen denklemi buna dönüştür ve bu şekilde düşün.
delta=b²-4.a.c
delta=0 ise teğettir x eksenine
delta<0 ise x eksenini kesmez
delta>0 ise x eksenini iki farklı noktada keser
Aslında sorduğun tüm sorular Savaş ında dediği gibi buradan çözülebilir yani benzer sorular.
Parabolün şeklini çizersen bunları daha açık görebilirsin.
Birde sana doğru denklemi verir ve parabolle ilgili durumunu sorar bu sorularda da ilk önce parabolun y sini yani denklemini doğrunun y sine denklemine eşitlemen lazım.Sağ tarafı sıfır yaptıktan sonra deltaya bakarak doğruya teğet mi kesmiyor mu kesiyor mu sorularına cevap bulabilirsin.
Şu an bunlar zor gibi gelebilir sana ama biraz bakarsan kolay olduğunu anlıycaksın.
Forumda yüzlerce çözümlü örnek var.Çözümlü örnekler bölümünden bak bakalım azcık