Yükleniyor. Lütfen, bekleyin...
l

Alexis Lemaire matematik sayılar NEW YORK - Fransız matematik dehası Alexis Lemaire, eşine az rastlanır zihinsel çevikliğini yeni bir dünya rekoru kırarak kanıtladı. Lemaire, bilgisayarın rastgele seçtiği 2.397.207.667.966.701 (2 katrilyon 397 trilyon 207 milyar 667 milyon 966 bin 701) sayısının 13. kökünü 72,4 saniyede kâğıt kalem kullanmadan doğru olarak hesapladı. 13. kök, bir sayının kendisiyle 13 kere çarpılmasıyla elde ediliyor.


'Yapay zekâ beynimde'

Paris yakınlarındaki Reims'te yapay zekâ üzerine doktora yapan 27 yaşındaki Lemaire'in bulduğu 200 basamaklı sayı bilgisayar ekranında tam 17 satır yer kapladı. Doğru sonucu bir dakikadan biraz uzun bir sürede söyleyiveren zihin jimnastiği uzmanı Lemaire becerisini, "Bir yapay zekâ sistemi kullanıyorum ama bilgisayarda değil kendi beynimde. Aslında bunu insanların çoğunun yapabileceğini düşünüyorum ama benim buna ek olarak hızlı bir zihnim var. Beynim bazen gerçekten çok çok hızlı çalışıyor" diye açıklıyor. Kırışmış yüzü, kalın ve mat kaşlarının üzerindeki gözlükleri ve sakalıyla genç matematik dâhisi, düşünürken hayli yaşlanmış görünüyor. 13. kök problemiyle yıllardır uğraşan Lemaire, her yıl çözüm süresini biraz daha kısaltarak kendi rekorunu kırmayı sürdürüyor.
 

alp_eren | 22-11-08
avatar
manyax ya birgün bende öyle olcağım
   
ahmetxxx | 28-11-08
avatar
boylelerı zorgeler dunyaya
   
sbs_matematikçisi | 28-11-08
avatar
13. kök haa adam uçmuş yha hiç bişiy diyemiyorum valla kaldım öle harbi harbi herif nasıl bi çalışma metodu izliyo acep? what
   
halil ibrahim | 30-11-08
avatar
Keşke böyle böyle rekorları da türkler başarsa
   
farabi | 30-11-08
avatar
bence bu adam insan değil....no
   
servin | 8-12-08
avatar
hesapmakinesi gibi ya  çok ilginçno
   
kararlı:) | 8-12-08
avatar
allah vergisi işte!!!!!!!!!
   
7-e | 16-12-08
avatar
gerçekten müthiş hesap makinesiyle bile bu kadar kısa sürede yapılması zor bravoooo no
   
Orjinal Delikanlı | 31-12-08
avatar
Evet zekası iyi birde bunları hesaplamada pratik yollar olduğunuda duymuştum.
Doğrusu bu sayının pratik yoluda pek kolay olmaz.
   
arifbilkay | 11-01-09
avatar
Bunda zor birşey yok çalışırsan herşey olur mesela bn böle zhinsel yapabilirim...
   
Sende yorumunu yap !

Adınız:  
E-Mail: