1. #1

    Grubu
    Üye
    İş
    8. sınıf

    Ünlem Hafıza canlandırma egsersizleri

    HEPSİNİN BİR ANDA YAPILMASI ZOR OLSADAA BAZILARI GERÇEKTEN İŞE YARAR...

    "Sınavlara hazırlanırken güçlü bir hafızaya sahip olmayı çok isterdim. Ama malesef bana doğuştan verilen miktarla yetinmek zorundayım." diye düşünüyorsanız sizi şaşırtacak, bir o kadar da sevindirecek bir haberimiz var. Hafızanın belirli yöntemlerle geliştirilebildiği artık bilim dünyası tarafından da kabul ediliyor. Hatta bunun için pahalı klinik egsersizlere veya operasyonlara da ihtiyacınız yok. İşte normal yaşantınızı aksatmadan ve hiçbir ücret ödemeden kolaylıkla uygulayabileceğiniz "10 Altın Egsersiz".

    1. Yatağın tersinden kalkın

    Bu esprili ifade ile kasdedilen günlük yaşantımızda alışageldiğimiz ve yatkın olduğumuz davranışları değiştirmenizdir. Diğer bir deyişle, her zaman kullanıdığınız elle yapmaya alıştığınız yazı yazma, telefon numaralarını tuşlama gibi basit davranışları diğer elinizle yapınız veya çayınızın şekerini karıştırırkern kaşığı her zaman çevirdiğinizin aksi yönde çevirin. Hayatınızda rutin olan ve aksi yönde yapılması mümkün olan herşeyi bu şekilde değiştirin. Bu sayede rutin alışkanlıklarınızı kontrol altına almış ve beyninizin kullanmadığınız bölümlerini harekete geçirmiş olursunuz.


    2. Çocukluğunuzu yaşayın

    Çocukların ne kadar meraklı olduğunu hepimiz biliriz. Sürekli çevrelerindeki dünyayı keşfetmeye çalışırlar ve önemli önemsiz tüm ayrıntılarla ilgilenirler. Bu arada tüm duyu organlarını kullanmayı da ihmal etmezler. Sizlere düşen çocukluğunuzda bıraktığınız bir alışkanlığa geri dönüp duyularınızı yeniden eskisi gibi dinamik bir şekilde kullanmak.

    3. Harflerle saklambaç

    Karalamakta sakınca görmediğiniz bir yazıyı (bir gazete küpürü olabilir) sakin bir ortamda karşınıza alın. Yazıyı baştan sona, yazıda anlatılanlarla fazla ilgilenmeden, gözünüzle tararken çift yazılmış harfleri (örneğin; Bakkal, Umman) bulmaya çalışın. İsterseniz bir kalemle bulduğunuz bu harf çiftlerinin altını da çizebilirsiniz.
    4. Kendini sorgulama

    Kendinize sürekli yakın veya uzak geçmişle ilgili sorular sorun. Dün akşam yemekte ne yediğinizi, arkadaşınızı en son ne zaman ve nereden aradığınızı ve benzeri konuları sıklıkla hatırlamaya çalışın. Bu sayede hafızanızı sürekli tetikte tutmayı başarabilirsiniz.

    5. Garip hareketler

    Bu egsersizi yaparken çevrenizde başka insanların olmamasında fayda var. Yoksa sizin delirdiğinizi düşünebilirler.


    6. Hayali resim

    Bu da ne demek dediğinizi duyar gibiyim. Egsersizin yapılışını anlatalım nasıl birşey olduğuna siz karar verin. Burnunuzun ucunda bir fırça olduğunu hayal edin. Bununla havaya en sevdiğiniz renkte yatay bir sekiz çizin. Bu hareketi gevşek ve dengeli yapın. Kendinizi bildiğiniz ünlü bir ressamın yerine koyun. Bu çizim hareketleri yorgun zihninizi hemen canlandıracak ve beyni olumsuz etkileyen stresi de etkili bir biçimde yok edecektir.
    7. Kelime oyunu
    Çevrenizde bulunan arabaların plakalarına bakın ve plakada bulunan harflerden kelimeler, hatta cümleler türetmeye çalışın. Böylece sadece şıkışık trafiğin eğlenerek çabuk geçmesini sağlamaz, aynı zamanda kelime haznenizi geliştirir ve beyninizi canlandırırsınız. Bu alıştırma acil plaka ezberlemeniz gerektiği durumlarda çok işinize yarayabilir.

    8. Semboller

    Daha çok alışverişlerde alınacakların listesini unutmamak için kullanabileceğiniz bir egsersiz. Ayrıntıları ise şöyle: Bunun için önce kalem ve kağıt alın. Kağıdın üzerine bir tane mum, bir kuğu, üç kollu bir kaktüs, dört yapraklı bir yonca, beş parmaklı bir el, bir fil, sola dalgalanan bir bayrak, bir yumurta, bir pipo, davul yanında duran bir adam, iki deniz feneri ve bir saat çizin. Her resim bir sayıyı sembolize edecek şekilde numaralarla eşleştirin. Ardından sembolleri sayılara göre ezberleyin. (Örneğin; mum bire, kuğu ikiye, kaktüs üçe karşılık gelebilir.) Bu sıralamaya hakim olduğunuzda, sembollere aklınızda tutmanız gereken bir listeyi yükleyebilirsiniz

    9. Geçmişiniz

    Geçmişinizdeki insanları ve olayları tüm ayrıntılarıyla hatırlamaya çalışın. Örneğin, ilkokulda en yakın arkadaşınızı hatırlarken, birlikte hangi oyunları oynadığınızı, babasının mesleğini, evlerinin bahçesindeki ağaçları ve aklınıza gelen tüm detayları hatırlamaya çalışın. Bu sayede kişilerle ilgili hafızanızı güçlendirebilirsiniz.


    10. Hipnoz

    Stresin, hafızanın en büyük düşmanlarından biri olduğunu asla aklınızdan çıkarmayın. Bu nedenle, özellikle stresli anlarınızda kendinizi telkin etmeyi ve kulağınıza güzel birşeyler fısıldamayı alışkanlık haline getirin. Örneğin; "Heyecanlanmama gerek yok, ben çok iyi çalıştım.", "Bu işi hakediyorum.", "Üniversiteyi mutlaka kazanacağım." gibi ifadeler bu işe yarayabilir. Bu güzel düşünceler neşenizi yerine getirmekle kalmayacak hafızanızı da hızla eski performansına döndürecektir. Eğer bu telkinleri hergün sürdürebilirseniz hafızanızın nasıl geliştiğine siz de şaşıracaksınız.

  2. #2

    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    Matematik Öğretmeni
    teşekkürler, hepsi çok güzel ama en çok 1. numara hoşuma gitti

  3. #3

    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    Matematik Öğretmeni
    Bana ne önerirsiniz?
    Ben hafızamı canlı tutunca, daha çok strese giriyorum.

  4. #4

    Grubu
    Moderatör
    İş
    Diğer
    Alıntı MatematikciFM'den alıntı Mesajı göster
    Bana ne önerirsiniz?
    Ben hafızamı canlı tutunca, daha çok strese giriyorum.
    matrix felsefesiyle mi yaşıyorsunuz hocam?

  5. #5

    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    Matematik Öğretmeni
    Alıntı gereksizyorumcu'den alıntı Mesajı göster
    matrix felsefesiyle mi yaşıyorsunuz hocam?
    Bana cahil dediniz ya, alacağınız olsun.

  6. #6

    Grubu
    Üye
    İş
    8. sınıf

    Utandım

    Alıntı MatematikciFM'den alıntı Mesajı göster
    Bana ne önerirsiniz?
    Ben hafızamı canlı tutunca, daha çok strese giriyorum.
    O zman siz bu yazımı hiç okumayın...bunların hepsi size ters
    Bu zamanda En çok Azrail'e güveniceksin...En azından niyeti belli ...

  7. #7

    Grubu
    Moderatör
    İş
    Diğer
    Alıntı MatematikciFM'den alıntı Mesajı göster
    Bana cahil dediniz ya, alacağınız olsun.
    yok hocam cahil demiyorum , cehalet mutluluk getirir felsefesiyle mi yaşıyosunuz diye soruyorum.

  8. #8

    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    Matematik Öğretmeni
    Aslında öylesi daha iyi bence, insan ne kadar çok şey bilirse, o kadar strese giriyor.
    Cahil adamın ne stresi olacak.

  9. #9

    Grubu
    Moderatör
    İş
    Üniversite
    Bu hipnoz olan egzersiz bugun denemede matematiği full yapmamı sağladı ama bazen de işe yaramıyor..Bunlar kesin değil tabi işe yaradığı zamanlarda oluyor tamamen psikolojik


 

  1. Bu yazıyı beğenerek
    destek
    verebilirsiniz

    Foruma üye olmana gerek yok! Facebook hesabınla yorumlarını bekliyoruz!

Benzer konular

  1. En profesyonel canlandırma bu olmuş; MIT Gangnam Style
    Serkan A. bu konuyu Eğlence forumunda açtı
    Cevap: 2
    Son mesaj : 16 Ara 2012, 02:13
  2. HIZLI OKUMA - Anlayarak Hizli Okuma - MEGA HAFIZA
    MatematikciFM bu konuyu Sohbet forumunda açtı
    Cevap: 7
    Son mesaj : 11 May 2011, 20:59
  3. Sayısal Hafıza
    MatematikciFM bu konuyu Sohbet forumunda açtı
    Cevap: 0
    Son mesaj : 11 May 2011, 14:48
  4. Zihinsel Matematik - Matematiksel Hafıza - Yaratıcı Düşünme
    MatematikciFM bu konuyu Sohbet forumunda açtı
    Cevap: 0
    Son mesaj : 11 May 2011, 14:45
Forum Kullanım ve Gizlilik Kuralları