1. #1

    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    Matematik Öğretmeni

    Şifreleme Nedir? Nasıl Yapılır?

    Bu yazımda size en basit şekliyle şifrelemenin ne olduğunu, konunun temeline inerek anlatmak istiyorum. Böylece günümüzde karşılaştığımız şifreleme konulu yazıları ve diyalogları daha iyi yorumlayabiliriz. Örneğin “şifreyi çözmek için anahtar gerekli” sözündeki anahtar teriminin ne olduğunu bilerek şifreyi çözmede nasıl bir yardımı olabileceğini anlayabiliriz.

    Şifreleme konusu kitaplarda Kriptoloji terimiyle açıklanmaktadır. Temel olarak da simetrik ve asimetrik teknikler olarak ikiye ayrılır. Fakat detaya inmeden önce tarihteki en eski şifreleme tekniği olan Sezar algoritmasına bakalım.

    İmparator Sezar generallerine ileteceği mesajları gizlemek için kendi ismiyle anılan Sezar Algoritmasını geliştirmiştir. Bu tekniği en basit şekilde açıklamak gerekirse karakterleri başka karakterlerle değiştirerek bilgiyi gizleme yöntemidir. Şimdi gelin “Yakuter” kelimesini Sezar Algoritması ile şifreleyelim.



    Resimde gördüğünüz gibi iletilecek bilginin her harfi kendinden bir sonraki harf ile değiştirilerek şifrelenmiş kelime elde edilmiştir. Y => Z gibi ve sonuç yakuter=zblüufs

    Günümüz Şifreleme Tekniği ve Anahtar Kavramı

    Günümüzde şifreleme olayı bir anahtar kelime vasıtasıyla olur. Gizlenecek bilgi anahtar kelime ile ilişkili olarak yeni bir bilgiye dönüştürülür. Bu yeni bilgiyi ilk ham haline döndürmek için yine anahtar kelimeye ihtiyaç duyulur. Yine “Yakuter” kelimesini baz alarak örnek bir uygulama yapalım.



    Yukarıdaki görselde yakuter kelimesi 3721645 anahtarı ile ilişkilendirilerek şifrelenmiştir. Kullanımı ise y harfini örnek alırsak y harfi 3 rakamına denk gelmektedir. Demek ki şifrelendikten sonraki veride 3’üncü harf y’dir. Diğer harfleri de bu şekilde şifreledikten sonra karşımıza şu sonuç çıkmaktadır: yakuter=ukyerta



    Simetrik ve Asimetrik (Açık Anahtarlı) Şifreleme

    Simetrik Şifreleme: Simetrik şifreleme bir önceki başlıkta örneğini verdiğim şekilde mesajın iletileceği herkes tarafından bilinen tek bir anahtar kelimeye sahiptir. Bilgi anahtar ile şifrelenir ve yine aynı anahtar ile çözümlenir.

    Asimetrik Şifreleme: Bu şifreleme tekniği Açık Anahtarlı Şifreleme olarak da bilinir. Asimetrik şifrelemede bir adet Genel ve kullanıcı sayısı kadar Özel anahtar bulunur. İletilecek bilgi Genel anahtar ile şifrelenir ve her kullanıcı bu şifrelenmiş veriyi kendi özel anahtarı ile çözümler. Böylece sadece özel anahtarı olan kişilerin bu şifreyi çözmesi kesinleşmiş olur.

    Aşağıdaki görselde Asimetrik Şifrelemenin nasıl çalıştığını görebilirsiniz.


    Yazının devamı burada. (Kriptoloji ve modüler aritmatiğin şifrelemedeki kullanımı) ve burada (şifrelemede asal sayıların kullanımı)


 

  1. Bu yazıyı beğenerek
    destek
    verebilirsiniz

    Foruma üye olmana gerek yok! Facebook hesabınla yorumlarını bekliyoruz!

Benzer konular

  1. Cevap: 0
    Son mesaj : 26 Şub 2013, 00:29
  2. [Ziyaretçi] Dönme Simetrisi Nasıl Yapılır?
    çilem bu konuyu 7. sınıf matematik soruları forumunda açtı
    Cevap: 1
    Son mesaj : 01 May 2011, 21:38
  3. [Ziyaretçi] beşgen piramit nasıl yapılır
    hasanyirmi bu konuyu 5. sınıf matematik soruları forumunda açtı
    Cevap: 1
    Son mesaj : 29 Mar 2011, 02:22
  4. Pc başlangıç ayarları nasıl yapılır?
    matci bu konuyu Pc forumunda açtı
    Cevap: 3
    Son mesaj : 27 Şub 2011, 16:27
  5. 1+2.2+3.3.3+4.4.4.4+.....+n.n.n....n=? Formülsüz nasıl yapılır?
    kontdragon333 bu konuyu Özel matematik soruları forumunda açtı
    Cevap: 4
    Son mesaj : 16 Ara 2010, 00:51
Forum Kullanım ve Gizlilik Kuralları