1. #1

    Grubu
    Moderatör
    İş
    Üniversite

    Hiç Merak Eden Oldu Mu ?

    Çoğumuz küçükken atari oynamıştır, benim bildiğim bundan yaklaşık 10 yıl önce de hala popülerliğini koruyan bir cihazdı. Her oyunu cidden çok zevkli gelirdi. Herneyse birbirinden güzel oyunlar vardı Mario tabi bunların en başındaydı. Siyah bir ekran ve yeşil bir fontla yazılmış ekrandan oyun seçerdik bomberman,tank oyunu.. vs. bir de o zamanların teknoloji harikası Duck Hunt Atari içinden çıkan bir silahla ekranda ördekleri vurmaya çalışırdık. En ilginç gelen oyun buydu.

    Hiç düşündünüz mü ? Bu olay nasıl gerçekleşiyor ?


    "Oyunu oynarken kullandığımız tabanca da, Duck Hunt oyunu gibi, Nintendo’nun üretimiydi. Biraz detay vermek gerekirse, ismi NES Zapper‘dı ve “Light Gun” (Işık silahı) ismi verilen işaretleme cihazı grubunda yer alıyordu.

    Bu cihazlar, günümüzdeki benzerlerinin aksine, ekrana ışık göndermiyor, üzerlerinde bulunan bir fotodiyot vasıtasıyla ekrandan gelen ışığı tanıyorlardı.

    Peki, tabancanın ekranın hangi bölümüne tutulduğu nasıl anlaşılıyordu?

    Göz - Gez - Arpacık
    Göz - Gez - Arpacık
    Bakın, burada iki farklı yöntem kullanılabiliyordu, ancak ikisi de temelde aynıydı: Silahın tetiği çekildiğinde, ekran bir anlık siyaha düşüyor ve diyod algılamaya başlıyordu. Daha sonra ekran parça parça beyaza boyanıyordu. Ekranın, silahın baktığı bölümü beyaza boyandığında, silahtaki diyot ışığı algılıyor ve böylece silahın nereye tutulduğu anlaşılmış oluyordu. Bu esnada oyuncu genelde hiç bir şey farketmiyordu, çünkü bahsettiğimiz her şey saniyenin çok küçük bir bölümünde gerçekleşiyordu.

    Duck Hunt oyununda kullanılan NES Zapper, ekran siyaha düştükten sonra, her hedefi sıralı olarak beyaz ışığa boyuyordu. Daha sonra, diyod ışığı algılayınca, ekranda boyanan hedefin vurulduğu anlaşılıyordu. Diyod, makineye hedefin vurulduğunu bildirirken; hedeflerin sıralı boyanıyor oluşu, hangi hedefin vurulduğunun anlaşılabilmesine imkan sağlıyordu.

    Bu yöntemin, özellikle kötü tasarlanmış oyunlarda görülen komik bir yan etkisi de vardı. Sıklıkla uyanık bir oyuncu, silahı ampule doğru tutuyordu. Böylece tetiğe her bastığında, hedefi vurmuş oluyordu.

    Kaliteli oyunlarda bu sebeple ya siyah ekran gösterilerek hedeflerin eşleşmediğinden emin olunuyor veyahut da bütün hedeflerin eşleşip eşleşmediğine bakılıyordu. "

    Kaynak: opereysin.com "

  2. #2

    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    Üniversite
    Fiyatına göre bence harika bir teknoloji.
    İstanbul Tıbbiyesi


 

  1. Bu yazıyı beğenerek
    destek
    verebilirsiniz

    Foruma üye olmana gerek yok! Facebook hesabınla yorumlarını bekliyoruz!

Benzer konular

  1. ÖSYM’nin Yeni Sınav Sistemi Belli Oldu
    Furkan61 bu konuyu Sınavlar forumunda açtı
    Cevap: 14
    Son mesaj : 27 Tem 2013, 18:41
  2. 4 İşlem tarih oldu
    Majestic9 bu konuyu Eğlence forumunda açtı
    Cevap: 8
    Son mesaj : 28 Haz 2013, 01:08
  3. Merak :)
    enessahin bu konuyu Sohbet forumunda açtı
    Cevap: 8
    Son mesaj : 20 Kas 2012, 17:53
Forum Kullanım ve Gizlilik Kuralları