1. #1

    Grubu
    Moderatör
    İş
    Üniversite

    Ülkemizdeki Saklı Cevher

    Büyük bir öneme sahip Bor elementinin dünyadaki rezervinin yaklaşık %72'si ülkemizde bulunmaktadır. Ama ülkemizde bu elementi işleyecek yeterli sa nayi tesisleri yok. Bu gerçekten üzücü belki büyük bir bütçe gerekiyor ama dışarıya satmak yerine kendi ülkemizde bunu değerlendirsek ekonomik yönden ülkemizin kalkınmasında büyük payı olacağını düşünüyorum. Bu elementin değerlendirilmesi ülkemizi dünyada daha üst bir noktaya taşıyacağına inanıyorum.
    Sizler neler düşünüyorsunuz bu konuda ?

  2. #2

    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    Öğretmen
    Tesis yoksa yapılır, gerekli bütçe bulunur.

    Ama bunu yapacak siyasi irade bu ülkenin yönetimine getirilmez.

    Biz yağmalanan bir pazar ülkesiyiz, sömürgeyiz ve bunu değiştirmek hayal...

    İşte bu hayali gerçek yapmak zor.
    Metin Emiroğlu Anadolu Lisesi.

    Endemik Yayınları

  3. #3

    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    Üniversite
    bütçenin sıkıntı olduğunu sanmıyorum birileri izin vermiyordur büyük ihtimalle

  4. #4

    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    11. sınıf
    Ülkemizdeki bor rezervlerinin en büyük sorunu kaynakların çok dağınık olmasıymış. Şöyle ki, bir maden açıp bölgedeki bütün bor rezervlerini elde edemiyormuşuz, bu da arama çıkarma faaliyetlerini etkiliyormuş. Ben Coğrafya öğretmenimin söylediklerini aktarıyorum.
    Buna göre ilk olarak maden arama ve çıkarma konusunda gelişmemiz gerekiyor, zira ülkemizdeki bor madenlerini şu anki yöntemle çıkarmak bir hayli pahalı oluyor.
    İyi günler.
    Bilgi ve ego ters orantılıdır, bilgi arttıkça ego azalır. (Albert Einstein)

  5. #5

    Grubu
    Moderatör
    İş
    11. sınıf
    İzin verilmez.Girişimcilerin önleri kesilir.tek sorun bu.

  6. #6

    Grubu
    Moderatör
    İş
    Üniversite
    Elinde varken kullanmayan bir durumdayız şimdi, idealist insanlarla yola çıkılsa kullanabiliriz ancak. Bu konu bence üzerinde durulması gereken bir konu, bu durumun farkında olan kişilerin artması lazım. Bu tesisler kurulduğu zaman enerji gibi çok önemli konularda tasarruf ve birikim yapılabilir. Ülkenin geleceğini önemli oranda etkileyecek bir olay bu. Umutsuz bakmasak keşke ne iyi olurdu

  7. #7

    Grubu
    Site sahibi
    İş
    Matematik Öğretmeni
    Altın gibi düşünün, altının değerli olmasının sebebi çok bulunması ve bunun çıkarılma işleminin çok zahmetli ve külfetli olmasındandır.

    Bor dayanıklılığıyla meşhur bir element bildiğim kadarıyla. Bunun işlemesini sağlayacak tesis dünyada bir kaç yerde vardır ancak. İşleme teknolojisi de çok yaygı değildir bence. Buda büyük bir dejavantaj oluşturur.

  8. #8

    Grubu
    Moderatör
    İş
    Diğer
    bildiğim kadarıyla bor bizlere yıllardır propagandası yapılan kadar vazgeçilmez ya da vazgeçilmez doğru bir kelime değil kullanım alanı olan , talep gören bir maden değil (bir petrol değil). yani elimizdeki rezervler mevcut talebi muhtemelen yüzlerce(belki binlerce) yıl karşılayacak kadar büyük. anlık fiyatını tüm eldeki madenle çarpıp şu kadar dolar toprak altında yatıyor neden çıkarmıyoruz demekse sadece gülünç , insana ekonomi bilmiyosun peki evden dışarı da mı çıkmıyosun derler. siz bor arzınızı bahsettiğiniz seviyeye çıkarırsanız nakliyeye ödeyeceğiniz para borun fiyatından pahalı hale gelecek kadar boru ucuzlatırsınız (dünyaya altından bir göktaşı çarptığını düşünün). izin verilmez, önümüzü kesiyorlar, hep amerikanın işi tarzı söylemler bana çok kahvehane ağzı geliyor. ortalama bir kahvehanemize girin bu konularda aynı ağızla konuşan hatta bi yandan da okeye dönen arada da Abdullah Avcı istifa eder mi Sercan Sararer kimdir sorularına da cevap arayan 50 tane abimize rastlarsınız. ben insanlarımızın her konuda bu kadar kolay ahkam kesmesinden, konunun üzerinde ömür harcamış insanların zekalarını yok sayıp onları çiğneyen yorumlar yapmasından hiç hoşlanmıyorum. mührü elinde bulunduranlardan hiç olmazsa bikaçı da kahvehanedeki adamın düşündüğünü düşünebiliyordur heralde, sorun (ortada böyle bir sorun varsa) bu kadar çözülebilecek olsa şimdiye kadar çoktan çözülmez miydi?

  9. #9

    Grubu
    Moderatör
    İş
    Üniversite
    Sizden boyle bir yorum bekliyordum. Tahminimi bosa cikarmadiniz

    Elbette uzmanlar dusunmustur belki bu konuda cok calisan insan vardir, ben de onlarin fikirlerine katildigim icin dusunuyorum demistim.
    Bor hakkinda biraz arastirma yapmistim kullanildigi alanlar cok ilgimi cekti ozellikle teknoloji konusunda kullanilmasi. Petrolun kullanimini azaltacak projelerde vardi..Japonlarin elemntleri enerji ihtiyaclarini karsilamak icin kullandigi bir cok proje var.
    ..
    Neden olmasin sorusuna cevap ariyordum, bu konuyu daha derin arastirmak istiyordum belki...

    ama galiba bunlar bos seyler...
    Sonucta onca bilim insani dururken bahsettiginiz kahvedeki adamin bu konuda kafa yormasi sacma degil mi (!)

  10. #10

    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    Üniversite
    Bende kendime göre bir yorum yapayım:Birileri izin vermiyor derken( galiba dış devlet demek felan istedin)
    Kendi kendimizi, küçük göstermek için söylenir. Eskiden hiç bor pazarlıyamıyorduk çünkü nasıl yapılacağını bilmiyorduk biliyoruz ama yeterince değil...
    Şu anda dünyada pazarlamada 1 numarayız tabiki hammadde(işlenmemiş) olarak 1 numarada da olsak ileri teknolojide kullanamıyoruz
    2 sırada olan ABD kendine özgü teknolojisiyle dünyaya liderlik yapıyor bunuda türkiyeye göstermiyor gösterse Türkiye bütün bor madenlerini kullanarak kendisi Türkiyele yarışamaz duruma gelir dünyanın yeni prens olma yolunda adım atar yaşlı kral ölür ve prens kral olur.
    Allah bize böyle bir coğrafya verdiği için şükretmeliyiz. Bilim için çok çalışmalıyız Bir gün dünyada süper güç olacaz ama ben görürmüyüm bilmiyorum


 
2 sayfadan 1.si 12 SonuncuSonuncu

  1. Bu yazıyı beğenerek
    destek
    verebilirsiniz

    Foruma üye olmana gerek yok! Facebook hesabınla yorumlarını bekliyoruz!

Benzer konular

  1. ülkemizdeki ilk PC
    3.141592653589 bu konuyu Eğlence forumunda açtı
    Cevap: 2
    Son mesaj : 14 Ağu 2011, 16:52
Forum Kullanım ve Gizlilik Kuralları