1. #1

    Grubu
    Üye
    İş
    Diğer

    bir ürünün maliyeti ..kg/m2

    değişmeyen 2mm kalınlığında kaplamalı bir ürünün boyu 2mt dir kaplamalı ağırlığı 1,44 gr, kaplamasız ürünün ağırlık 0,10 gr dır .kapladığı yüzey alanı ise 0,41 m2 dir bu ürünün a))üstündeki kaplama kaç kg dır.

    onlarca değişik ölçülerde modeli olan bir üründür maliyet hesabı için gereklidir.kapladığı yüzey alanını autocad ortamında çıkartıyoruz ancak her üründe m2 ve üstündeki kaplama değişicek nasıl bir formul uygulacağız.

    tam olarak anlatamadıysam sizden gelicek sorulara cevap yazarak yardımcı olurum acil cevap bekliyorum

  2. #2

    Grubu
    Moderatör
    İş
    Diğer
    -ürünler AutoCAD de tek tek çizilmiş durumda siz alanı otomatik olarak buldurmak mı istiyorsunuz?
    -alanlar belli siz ağırlık (kullanılan malzeme miktarı) mı belirlemek istiyorsunuz?
    -ya da bunları tek ürüne yapabildiniz hepsine nasıl uygulayabiliriz diye mi soruyorsunuz?

  3. #3

    Grubu
    Üye
    İş
    Diğer
    -alanlar belli siz ağırlık (kullanılan malzeme miktarı) belirlemek istiyorsurum ben örnek verdim ..alanlar tek tek çizilmiş durumda

    ancak daha evvelden bir arkadaş bunu yapmış üzerine yapılan kaplamanın maliyeti 0,45 tl almış/ kg ağırlığınıda( kaplamanın)2,5 kg almış tüm modelllerde ben bunu nasıl sağlamasını yapıcağım neye göre almış anlayamadım..

    değişmeyen ölçüler kaplamın kalınlığı 2 mm/ uzunluğu /2 mt/ diğer kaplanan ürün alanı değişken ..


    ÜRÜN kaplanan yüzey kaplanan harç harç maliyeti EPS DEN ÇIKAN KÜTÜK 20 DNS TOPLAM MALİYET m fiyatı
    KODU alanı(m²) miktarı(kg) 2.5 KG/M2 0.45TL/KG ÜRÜN MİKT. MALİYETİ(TL) (TL)adet
    77-01 14*4 0,44 1,10 0,50 144 1,54 0,77

  4. #4

    Grubu
    Moderatör
    İş
    Diğer
    anladığım kadarıyla dış cephe yalıtım malzemesi üretiminde maliyet hesabı yapmaya çalışıyorsunuz
    AutoCAD da "area" komutuyla alan hesaplatabilrdiniz , hatta bunu textbox olarak otomatik yazdırmanızı sağlayan ufak macrolar da var (internette bulunabilir) ama siz zaten her ürünün alanını biliyormuşsunuz. bu durumda maliyet hesabınızı excelde basit bi sayfada çözmenizi tavsiye ederim
    eğer elinizde hazır alanlar varsa bunu hacme çevirirsiniz, cm² cinsinden alan 0,2 ile çarparak cm³ cinsinden hacim bulunur. kullandığınız kaplama harcının yoğunluğu biliniyorsa bu hacim de onunla çarpılıp toplam parça başına sarfiyat bulunabilir , yok bilinmiyorsa zaten bi kovaya doldurursunuz, tartarsınız , kovanın hacmi de bellidir , kendini yoğunluğunu hesaplarsınız. (yoğunluk=kütle/hacim)
    dediğim gibi sizin durumunuzda excelde çok daha güzel sonuca gidilebilir hatta sadece harç maliyeti değil strafor için maliyet hesaplanıp tek tek her parça ayrı bir sütunda gösterilip toplam maliyet için ayrı bir sutün vs ile güzel bir liste oluşturulabilir.

  5. #5

    Grubu
    Üye
    İş
    Diğer
    evet elimde hazır alanlar var..siz bir örnekle bana cevaplayabilrimsiniz ( strafor maliyeti hazır onda sıkıntı yok.. )daha iy anlamam için ..

    örnektir: kaplanan yüzey 0,43 m2/kaplamanın kalınlığı ortalama 2mm olarak yapıyoruz..malzeme uzunluğu 2 mt dir/ harç maliyetide 0.45 tl/kg dır.

    harcın özgül ağırlığını bulmak için.ağırlığı 150 gr bir kovaya harcı doldurdum. 4,64 kg geldi/ 0,150 aldım../

    sorum şu: 1 m2 kaç kg harç gideri mi bulucağız. 0,43 m2 nekadar gittiğini ve nasıl bulucam? ( daha öncede biri yapmış 2,5 kg/1m2 olarak almış nasıl bulmuş 2,5 kg mı? ..ama güncel değil..zaten oyüzden tekrar baştan yapıyoruz.. ben ilk defa maliyet yapııyorum .

    ayrıca bu söve maliyetleri/ panel dediğimiz malzemede var.. onuda 1 m2 2,5 kg almış..

  6. #6

    Grubu
    Moderatör
    İş
    Diğer
    tüm modellerinizin alanı belliyse (yeni modeller oluşturmayacaksanız)
    excelde şöyle bir tablo yapabilirsiniz ,
    (model no)-(çeşit veya isim)-(en)-(boy)-(kalınlık)-(alan)-(harç kalınlığı)-(strafor sarfiyatı)-(harç sarfiyatı)-(maliyet)
    başlıkları attım belki size daha fazla lazım belki de bunlardan işinize yaramayan olur onları yazmazsınız, orası sizin bileceğiniz iş(konuya hakim değilim)

    burada strafor sarfiyatı ve harç sarfiyatı formülle hesaplatılacak alanlar. diğerleri sizin tarafınızdan girilmeli

    tabloyu nasıl doldururuz?
    örneğin düz 20cm eninde 3cm kalınlığında bir parça için
    001-düz-200cm-20cm-3cm-0,54m²-2mm-12 litre-1,08litre-5,16lira

    burada
    strafor sarfiyatı için =(en)*(boy)*(kalınlık)
    harç sarfiyatı için =(alan)*(harç kalınlığı)
    maliyet için =(strafor sarfiyatı)*straforfiyatı+(harç sarfiyatı)*harçyoğunluğu*harçfiyatı
    gibi formüller kullanabilirsiniz
    eğer harç kalınlığı veya benzeri değişmeyen veriler varsa onları ayrıca belirtmez sadece formüllerde çarpan olarak da kullanabilirsiniz.

    yukarıdaki satırı doldururken strafor litre fiyatını 25kr (m³ fiyatı 250 lira) , harç kg fiyatını 1 lira ve 1litre harcın 2kg geldiği gibi kafadan değerler yazdım. siz bunların doğrularını yazacaksınız.

    harç yoğunluğu/ağırlığı hesaplama meselesine gelirsek o biraz yanlış olmuş gibi. örneğin hacmini bildiğiniz bir kap alırsınız. 5lt lik su bidonu. içine harcı doldurabiliyorsanız sorun yoktur eğer dolduramıyorsanız hacmini pek değiştirmeden kafa kısmını kesersiniz harç doldurup tartarsınız. atıyorum 8,5 kg geldi o zaman 1lt harç 1,7kg geliyormuş ya da yoğunluğunuz 1,7 miş diyebiliriz. artık 1kg harcı kaça malediyorsanız ona göre de çarpacaksınız.

    şimdi telefondan güzel bir excel tablosu yapılmaz , akşam basit bi tane tabloyu yapıp buraya eklemeye çalışırım. siz onun üzerinden değişikliğe gidebilirsiniz veya yenisini yaparsınız.

  7. #7

    Grubu
    Moderatör
    İş
    Diğer
    bir de yazmayı unuttum eğer yeni modeller oluşması ya da alanları hesaplatılacak yeni parçalar olacaksa kesit uzunluk diye bir hane açıp malzemenin kaplanacak yüzeyinin kesit uzunluğunu malzeme bilgisi olarak girebilirsiniz. böylece hesaplamada kolaylık olabilir. bunun için de akşam bi şekil eklemeye çalışırım.

  8. #8

    Grubu
    Moderatör
    İş
    Diğer
    şöyle bişey yapılabilir
    http://db.tt/ERcH4NYz


 

  1. Bu yazıyı beğenerek
    destek
    verebilirsiniz

    Foruma üye olmana gerek yok! Facebook hesabınla yorumlarını bekliyoruz!
Forum Kullanım ve Gizlilik Kuralları