1. #1

    Grubu
    Üye
    İş
    7. sınıf

    Zor bir yol sorusu

    Ahmet Bey'in arabası 45 L benzin veya mazot almaktadır.Arabanın deposu full doluyken sırf benzinle 750 km sırf mazotla 2000 km yapabiliyor.Benzinin L si 2,25 TL mazotun litresi 8,92 TL 'dir.Ahmet Bey'in gideceği 10.000 km'lik yolda 149 km'de bir benzin istasyonu vardır. İstasyonlarda benzin ve mazot karıştırılabilir.Benzinin litresi 15 saniyede mazotun litresi 20 saniyede dolmaktadır.Buna göre:
    a)200 Tl'lık karışım en çok kaç km yol gider?
    b)Ahmet Bey bütün yolu mazot ile gitmek isterse ve her seferinde depoyu fullerse kaç Tl öder?
    c)Aynı yolu benzinn ile giderse ve her seferinde depoyu fullerse kaç Tl harcar?
    d)Ahmet bey yolu saf benzin ya da mazotla gitmek isterse minumum kaç dolum yapar?İksini de bulunuz.
    e)Hangi benzin karışımı ile Ahmet bey en bütçeli ve en uzun yolu bir depoda giden yakıtı alır? Benzin istasyon sıklıkları unutulmamalı.
    f)75 km/sa 'lik ortalama saat ile nasıl bir benzin kullanırsa en kısa sürede varır,kaç dk'da varır?



    Biraz zor di mi ?

  2. #2

    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    Matematik Öğretmeni
    dogacel Niye sordun bu soruyu, 6. sınıf için biraz ağır değil mi bu?

  3. #3

    Grubu
    Moderatör
    İş
    Diğer
    normal şartlarda kısıtlamaları yazdıktan sonra (bunları yazmsı da oldukça kolay) mesela bir excelin optimizerını açarsın tek tıkla sana tüm sonuçları verir. diğer türlü elle bunlrı yazıp çözmek zor olmasa da zahmetli bir iş.

    ama bu soruda normal şartlar yok çünkü mazotun km başına fiyatıyla benzinin km başına fiyatı farklı oluğundan ve depo dolusu benzin veya mazot istasyon aralıklarını tamamlayabildiğinden (soruya göre benzin daha ucuz)

    sorularınızdan minimum maliyeti içerenler ya da sabit bir fiyatla maksimum yol gitmeyi içerenler sadece benzin kullnılarak elde edilir, minimum sürede istenen mesafye ulaşmak isteyenler de hangisi km başına hangisi daha kısa sürede dolduruluyorsa (soruya göre mazot daha hızlı doluyor) sırf o yakıt kullanılarak gidilecektir.

    sonuç olarak ben kötü bir soru olduğunu düşünüyorum. bir sınavda çözmem gerekmedikçe de böyle bir soruyu asla çözmezdim. hoş bu konularla ilgili bir bölüm okumuş olmama rağmen böyle bir soruyu çözmemi gerektirecek bir sınava girmedim

  4. #4

    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    Matematik Öğretmeni
    Üstadım, soruyu bir de soruyu soran kişiye göre değerlendirsek.

  5. #5

    Grubu
    Moderatör
    İş
    Diğer
    olabilir bir kitapta görmüştür abisinin bir kitabıdır mesela
    ama dediğim gibi konusunun oldukça kötü bir sorusu, daha zor ve daha güzel optimizasyon soruları sorulabilir hem de daha anlaşılır ve çözümleri daha makul olabilir.

  6. #6

    Grubu
    Üye
    İş
    7. sınıf
    Matematik öğretmenim zaten ondalık kesirleri işler ben ünite değerlendirmeyi bitiriyordum derste.Bu forumun bana ek olmasını istiyorum.Zor soruların HANGİ YÖNTEMLER VEYA YÖNTEM ile çözüleceğini bilmek istiyorum.Öğretmenim benden çok memnun ve bu sene de düzenlenecek 2. kademe matematik olimpiyatları (TAKEV)'na benim katılmamı istiyor.Ama bu sene sadece 8. sınıflar katılıyor ve listenin başında ben varım.O yüzden daha fazlasını merak edip çözmek istiyorum.

  7. #7

    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    Matematik Öğretmeni
    dogacel buna çok memnun oldum ama senin bilgi seviyenin ne düzeyde olduğunu bilmiyoruz. Olimpiyatlara hazırlanmak kolay değildir, sistemli ve birebir çalışma gerektirir. Buradan sistemli bir çalışma yürütmek zor olur. Senin seviyendeki öğrencilere olimpiyatlarda ne düzeyde soru sorduklarını ben bilmiyorum. Sana ancak şu şekilde yardımcı olabiliriz. Geçmiş yıllarda senin gireceğin yarışmanın sorularından bulup bunlardan çözemediklerini bize yollarsan biz de çözüp sana anlatırız. Bu şekilde rastgele sorularla bu iş zor olur. Sorduğun soruların senin anlayabileceğin seviyede olup olmadığını kestirmek güç. Bundan sonra sorduğun soruların kaynağını da bilirsek daha iyi olur. Tamam mı canım?

  8. #8

    Grubu
    Moderatör
    İş
    Üniversite
    Ben Lise düzeyindeki olimpiyat soruları kitabı almıştım eğer bu kitabın İlköğretim için olanını bulursan önceki yıllarda neler soruyorlar ve çözümlerinin nasıl olduğu da öğrenebilir bu şekilde merakını giderebilirsin..

  9. #9

    Grubu
    Üye
    İş
    7. sınıf
    Belki bilirsiniz her sene TAKEV olimpiyatları gerçekleşiyor.TAKEV olimpiyatlarına geçen sene okulumuz katılmış ve derece almıştı.Olimpiyatlar 2. dönem sonunda yapılıyor anlaşıldığı kadarıyla.Mantık soruları öncelikli geliyor.

  10. #10

    Grubu
    Üye
    İş
    7. sınıf
    Geçen senenin sorularını bulabilirim belki.Bulursam burda paylaşırım.


 
2 sayfadan 1.si 12 SonuncuSonuncu

  1. Bu yazıyı beğenerek
    destek
    verebilirsiniz

    Foruma üye olmana gerek yok! Facebook hesabınla yorumlarını bekliyoruz!
Forum Kullanım ve Gizlilik Kuralları