1. #1

    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    Üniversite

    Coğrafya

    1) Yeryüzünün Güneş'ten aldığı enerjiyi atmosfere tekrar geri vermesine yer ışıması denir. Buna göre, aşağıdaki mevsimlerden hangisinde yeryüzünde ışıma yoluyla enerji kaybı eb fazladır?
    a) Yaz mevsiminde
    b) Kış mevsiminde ayazlı günlerde
    c) İlkbaharda
    d) Sonbaharda
    e) Kışın bulutlu havalarda (b)

    2) aşağıdakilerden hangisi ile enlem arasında bir ilişki kurulamaz?
    a) Orta Asya'da çöl bulunması
    b) Kanada'nın kuzeyinde nüfusun çok az olması (a)

    3) Aşağıdakilerden hangisi enlemin sıcaklık üzerindeki etkisine bir örnek olamaz?
    a) Yazın denizden esen rüzgarların serinletici etki yapması
    b) Ekvator'da orman üst sınırının daha yüksekte yer olması (a)
    Sizleri çok seviyorum ♥

  2. #2

    Grubu
    Moderatör
    İş
    Üniversite
    Sayısalcıyım coğrafya görmüyoruz ama yardımcı olmaya çalışayım

    C-1)

    "Gökyüzünün açık, bulutsuz olduğu kış gecelerinde ışımayla yüksek oranda enerji kaybeden kara yüzeyleri, şiddetli soğumaya maruz kalır. "

    Bu önermeyi ters çevirirsek:

    Kara yüzeyleri şiddetli soğumaya maruz kalırsa (ayaz) ışımayla yüksek oranda enerji kaybı olur. Ki bu durumda en yakın cevap B olur.

  3. #3

    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    Üniversite
    3)bende sayısalcıyım ama coğrafya görüyorum cevaplayayım
    karalar çabuk ısınırlar çabuk soğurlar denizler ise tam tersidir
    denizler soğuk olduğundan serinletici rüzgarlar karalara doğru gelir
    diğeri ise enlemdir bakı ve eğimden dolayıdır

  4. #4

    Grubu
    Moderatör
    İş
    Üniversite
    cografya gormiyorum derken hic gormedim degil. 11.sinifta cografya yok. Bu konu 10. Sinftaydi galiba

  5. #5

    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    Üniversite
    yo anladım ben bu sene görüyorum demek istedim

  6. #6

    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    Üniversite
    Biri coğrafya mı dedi eksik kalmıym
    soru 1 : ışımanın enfazla olduğu mevsim kış mevsimidir. Ayaz havada ışıma bulutlu havaya göre daha fazladır. Çünkü bulutlar ışımayı azaltır. Hatta karlı havada ışıma o derece fazladır ki kutuplarda bu yüzden kör olan insanların olduğu bile yazıyor. Güneşli havalardan çok da karlı havalarda güneş gözlüğü takılmalıymış. Yansıyan ışınların zararından gözleri *****ak için. Bu exstra bilgilerin ardından söyleyebilrm ki cevap B dir. Kış , kar, beyaz renk , yansıtma özelliği, ışıma, bu şekilde aklında kalsın

  7. #7

    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    Üniversite
    2- yanlş şıktan hareket edersem kanadanın kuzeynde sence neden nüfus azdır ? Canım kanadanın kuzeyi kutuplara yakın bölgelerdir. Soğuktur. Soğuk olduündan nüfus az , buranın soğukluğu da enlemle ilgilidir. Yani kanada şöyle tropikal kuşakta olaydı sıcak olurdu. Nüfusu fazla olurdu vesaire vesaire... Peki nüfusunun az olmasının nedeni ne ? 75 derece enlemlerinde bulunması... Enlem diyorum bak üstüne basarak. Orta asya çöllerini ise enlemle açıklayamayız. Buralar dinamik basınç kuşağnda yer alan bölgelerdir. Ve çöl olması da enlem etkisi değil basınç hareketlerinden kaynaklanır.

  8. #8

    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    Üniversite
    3- canım denizden esen rüzgarların serinletici etki yapmasıyla enlemin sıcaklık üzerinde etkisi arasında uzaktan yakından bir iigi yok. Bi kere bu durum enlemle ilgili bi şey değildir. Denizin olduğu her yerde yazın denizden karaya esen rüzgarlar serinletici etki yapar. Karadeniz bölgesinin yazın serin olması , akdenizde antalya da sıcaklığn yazın düşük ancak nemin fazla olması vesaire vesaire enlemle ilgisi yok demiştm bak bu yüzden sana biri türkiyenin kuzeyinde biri güneynde enlemleri farklı yerlerden aynı örnekleri verebildim bunun enlemle ilgisizliğini açıkladıktan sonra diğerinin ilgisinden bahsedeym. Ekvatoral bölgede orman üst sınırı yüksekir. Ve bu orman üst sınırı dediğimz şey ekvatordan kutuplara doğru alçalır. Ekvatordan kutuplara yani tamamen enlem etkisi.. Mantığna gelince orman üst sınırı ormanın yetişebildiği en yüksek seviye demek... Ormanın yetişebildiği yükseltinin sınırından bahsediyo. Bu bölgede kaç metre yükseltiye kadar orman yetişebilir ? Ya da kaç metre yükseltiden sonra orman örtüsünü bulamayz. Dağların yamacından bahsediyorum çünkü orman örtüsü dediğimz şey belli sıcaklıkta ve belli yağış seviyesnde hayat bulur. Ekvator bölgesi sıcak kuşak olduğu için söz gelimi 2000 metreye kadar orman yetişebiliyosa bu seviye kutuplara doğru gittikçe düşer. Esasen bu havanın sıcaklığndan kaynaklanır. Örneğin ekvatoral bölgenin 2000 metre yükseltisiyle orta kuşağn 1500 metresi aynı sıcaklıkta olabilir... Yükselti farklı olduğu halde sıcaklığn aynı olamsı enlem etkisidir.Dolayısıyla ekvatoral bölgede 2000 metreye kadar hayat bulan orman örtüsü orta kuşakta 1500 gittikçe 1000 vesaire bu şekilde orman yükselti sınırı düşer. Kutuplarda da hiçbir bitki örtüsü yetiştirlmez bir hal alır yine enlemden dolayı...

  9. #9

    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    Üniversite
    Alıntı mürşde'den alıntı Mesajı göster
    3- canım denizden esen rüzgarların serinletici etki yapmasıyla enlemin sıcaklık üzerinde etkisi arasında uzaktan yakından bir iigi yok. Bi kere bu durum enlemle ilgili bi şey değildir. Denizin olduğu her yerde yazın denizden karaya esen rüzgarlar serinletici etki yapar. Karadeniz bölgesinin yazın serin olması , akdenizde antalya da sıcaklığn yazın düşük ancak nemin fazla olması vesaire vesaire enlemle ilgisi yok demiştm bak bu yüzden sana biri türkiyenin kuzeyinde biri güneynde enlemleri farklı yerlerden aynı örnekleri verebildim bunun enlemle ilgisizliğini açıkladıktan sonra diğerinin ilgisinden bahsedeym. Ekvatoral bölgede orman üst sınırı yüksekir. Ve bu orman üst sınırı dediğimz şey ekvatordan kutuplara doğru alçalır. Ekvatordan kutuplara yani tamamen enlem etkisi.. Mantığna gelince orman üst sınırı ormanın yetişebildiği en yüksek seviye demek... Ormanın yetişebildiği yükseltinin sınırından bahsediyo. Ekvator bölgesi sıcak kuşak olduğu için 2000 metreye kadar orman yetişebilir. Ama bu seviye kutuplara doğru gittikçe düşer. Esasen bu havanın sıcaklığndan kaynaklanır. Söz gelimi ekvatoral bölgenin 2000 metre yükseltisiyle orta kuşağn 1500 metresi aynı sıcaklıkta olabilir... Yükselti farklı olduğu halde sıcaklığn aynı olamsı enlem etkisidir.Dolayısıyla ekvatoral bölgede 2000 metreye kadar hayat bulan orman örtüsü orta kuşakta 1500 gittikçe 1000 vesaire bu şekilde orman yükselti sınırı düşer. Kutuplarda da hiçbir bitki örtüsü yetiştirlmez bir hal alır yine enlemden dolayı...
    Mürşide, açıklayıcı çözümlerin için çok sağ ol. Okulda pek değil hiç zevkli olmuyor Coğrafya. Okulda anlamadığımı şimdi anladım desem yalan olmaz.
    Sizleri çok seviyorum ♥

  10. #10

    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    Üniversite
    Alıntı korkmazserkan'den alıntı Mesajı göster
    3)bende sayısalcıyım ama coğrafya görüyorum cevaplayayım
    karalar çabuk ısınırlar çabuk soğurlar denizler ise tam tersidir
    denizler soğuk olduğundan serinletici rüzgarlar karalara doğru gelir
    diğeri ise enlemdir bakı ve eğimden dolayıdır
    Teşekkür ederim Serkan.
    Sizleri çok seviyorum ♥


 
2 sayfadan 1.si 12 SonuncuSonuncu

  1. Bu yazıyı beğenerek
    destek
    verebilirsiniz

    Foruma üye olmana gerek yok! Facebook hesabınla yorumlarını bekliyoruz!

Benzer konular

  1. Esen YGS Coğrafya
    kaskas123 bu konuyu Kitap İncelemeleri forumunda açtı
    Cevap: 1
    Son mesaj : 02 Oca 2015, 18:49
  2. coğrafya ??
    nightmare bu konuyu Lise Dersleri forumunda açtı
    Cevap: 3
    Son mesaj : 08 Ağu 2012, 02:07
  3. coğrafya
    duncanduncan bu konuyu Lise Dersleri forumunda açtı
    Cevap: 5
    Son mesaj : 24 Mar 2012, 17:58
  4. Coğrafya
    Луна bu konuyu Lise Dersleri forumunda açtı
    Cevap: 8
    Son mesaj : 04 Ağu 2011, 23:35
  5. coğrafya
    mürşde bu konuyu Lise Dersleri forumunda açtı
    Cevap: 14
    Son mesaj : 25 Nis 2011, 13:04
Forum Kullanım ve Gizlilik Kuralları