1. #1

    Statü
    Grubu
    Kıdemli Üye
    İş
    Üniversite

    Kâr-Zarar Problemleri Çözümleri

    Soru 1

    Etiket fiyatı 20 lira olan bir mal %20 indirimle x liraya, etiket fiyatı 50 lira olan başka bir mal %20 kârla y liraya satılıyor. Buna göre x+y toplamı kaçtır.

    Çözüm 1

    Etiket fiyatı 20 lira olan mal %20 zararla satılırsa,

    20-20.
    20
    100
    =16 liraya satılır.



    Etiket fiyatı 50 lira olan mal %20 kâr ile satılırsa,

    50+50.
    20
    100
    =60 liraya satılır.



    x+y=16+60=76 olacaktır.

    ----------------------------------------

    Soru 2

    %18 KDV'li bir malı, KDV dahil 29500 liraya alan bir müşterinin ödediği KDV nedir?

    Çözüm 2

    Malın KDV'siz satış fiyatı x lira olsun.

    KDV'li satışında kullanacağımız denklem,
    x+
    18x
    100
    =29500



    118x=2950000
    x=25000 bulunur.

    Ödediği paradan, KDV'siz fiyatı çıkartırsak ödediği KDV bulunur.
    29500-25000=4500TL KDV ödemiştir.

    -------------------------------------------

    Soru 3

    Etiket fiyatı 250 lira olan bir mala sırasıyla %30 ve %20 lik indirimler yapılıyor. Buna göre yeni satış fiyatı nedir?

    Çözüm 3

    İndirimleri ayrı ayrı hesaplamalıyız, ilk yapılan indirim %30 olduğundan,

    250-
    30.250
    100
    =175



    İlk indirimden sonraki satış fiyatı 175 TL olacaktır. İkinci indirim bu fiyat üzerine uygulanacağından,


    175-
    =140



    Malın son satış fiyatı 140 TL olacaktır.

    -------------------------------------------

    Soru 4

    Bir bakkal tanesi 50 liradan 100 tane yumurta alıyor. Yumurtaların %10'u kırılıyor. Bakkal geri kalan yumurtaları %20 karla satarsa tüm satıştan elde ettiği kâr kaçtır?

    Çözüm 4

    Yumurtaların maliyeti, 50.100=5000 TL olmuştur.
    100 tane yumurtanın %10'u (10 tane) kırıldıktan sonra 90 tane yumurtası kaldı.
    Tanesi 50 lira olan yumurtaları %20 kârla satınca,

    50+
    20.50
    100
    =60



    Yumurtaların yeni satış fiyatı 60TL.
    90 tane yumurta 60TL'den satılırsa,
    90.60=5400TL kazanılır.

    Maliyeti 5000, kazancı 5400 olduğunda göre bakkal,
    5400-5000=400TL kar etmiştir.

    --------------------------------------------

    Soru 5

    Bir şirket iki otobüs satın alıyor. Bir süre sonra otobüslerden birini %20 kârla, diğerini de %20 zararla 60'ar milyara satıyor. Buna göre şirket kaç milyar kâr-zarar etmiş olur?

    Çözüm 5

    Birinci otobüsün alış fiyatı x olsun,

    x-
    20x
    100
    =60



    80x=6000
    x=75 bulunur.


    İkinci otobüsün alış fiyatı y olsun.

    y+
    20y
    100
    =60



    120y=6000
    y=50 bulunur.


    Şirketin otobüsleri sattığı fiyat, 60+60=120 milyar,
    Otobüslerin satılması gereken fiyat, x+y=125 milyar,
    125-120=5 milyar zarar etmiştir.
    Forum Kullanım Şekli ve Dikkat Edilmesi Gerekenler| Soru Sorarken Dikkat Edilecekler |
    Forumda Nasıl Konu Açılır, Soru Sorulur? | Matematiksel Semboller Nasıl Yazılır? | Nasıl Rep verilir? | Forum Kuralları

    Özel Mesaj ile sorulan sorulara bakmıyorum. Sorularınızı ilgili forumda konu açarak sorunuz.
    Çözüm ile ilgili düşüncelerinizi belirtmeden sorduğunuz sorular cevaplanmayacaktır.

  2. #2


 

Benzer konular

  1. kar-zarar problemleri
    ozge35, bu konuyu "9. sınıf matematik soruları" forumunda açtı.
    cevaplar: 10
    Son mesaj : 06 Şub 2013, 13:35
  2. Yüzde(%) ve Kar-Zarar Problem Soruları Çözümleri
    duygu95, bu konuyu "Çözümlü Matematik Soruları" forumunda açtı.
    cevaplar: 1
    Son mesaj : 19 May 2012, 13:10
  3. Kar-Zarar Problemleri
    ozgurivgen, bu konuyu "Kpss matematik soruları" forumunda açtı.
    cevaplar: 7
    Son mesaj : 30 Nis 2012, 12:47
  4. kar zarar problemleri
    see_u, bu konuyu "9. sınıf matematik soruları" forumunda açtı.
    cevaplar: 9
    Son mesaj : 22 Mar 2012, 17:57
  5. kar zarar problemleri
    see_u, bu konuyu "9. sınıf matematik soruları" forumunda açtı.
    cevaplar: 3
    Son mesaj : 22 Mar 2012, 14:30

Konu etiketleri

2008 © matematik soruları matematik konu anlatımı