1. #1
    zeynep yılmaz
    Ziyaretçi

    yaş problemi

    Annemin yaşı benim yaşımın 3 katından 7 fazladır.Yşlarımızın toplamı 39 olduğuna göre annem kaç yaşındadır?

  2. #2

    Statü
    Grubu
    Site sahibi
    İş
    Matematik Öğretmeni
    Burada anne ile çoçuğun yaşlarının birbirinin katı olmasını üzerine düşüneceğiz. Bunu şekil ile de anlatabiliriz aslıdan ama. Hızlı olması için yazarak anlatacağım.

    Çoçuğun yaşını kendimiz bir yaş belirleyerek annenin yaşını bulmaya çalışalım. Burada çoçuk 10 yaşında ise annenin yaşını problemdeki cümleyi düşünerek bulmaya çalışalım. 3 katından 7 yaş fazla demek çoçuğun yaşının 3 katı hesaplanıp 7 yaş ekleyeceğiz. 10 ×3=30 30+7=37
    Çoçuk 10 iken anne 37 imiş ve bu ikisinin toplam yaşı 10+37=47 yaptı.

    Biz burada bir deneme yaparak yaşları kaç olabilir hesaplamaya çalıştık. Ancak ikisinin yaşları toplamı 39 yapmadı. Bizim yaptığımız sadece bir deneme idi. Her zaman böyle deneme yapmayacağız tabi ki. İstersek bir kaç deneme ile bir test sorusunda cevabı kolayca bulabiliriz. Ancak bu her zaman vakit alabilir.

    Şimdi bu şekildeki tüm sorularda uygulanan genel çözüm yöntemini anlatayım.

    Burada çoçuk ve annenin yaşlarını bilmeden çözüme nasıl ulaşabileceğiz onu düşündüğümüzde, çoçuk ile annenin yaşları birbiri cinsinden ifade etmeye çalışacağız.

    Çoçuğun yaşına başta 1 parça büyüklük olarak adlandıracağız. Bu bir parça büyüklüğü şimdilik bilmiyoruz. Amacımız, çoçuğun yaşına 1 parça dediysek anneini yaşını buna göre kaç parça olabileceğini belirlemek.

    Problemde geçen, "annenin yaşı çoçuğun yaşının 3 katı" ifadesini düşünürsek çoçuğa bir parça dediysek annenin yaşı 3 parça büyüklük olacaktır.
    Birde 7 yaş büyük olduğu söyleniyor. o zaman annenin yaşı, 3 parça büyüklük artı 7 yaştır.

    Şimdi problemde bu ikisinin yaşının toplamı 39 diyor. Şimdi burada çoçuk ve anne için ifade ettiğimiz büyüklükleri toplamayı düşünelim. Çoçuk, 1 parça büyüklük, annede 3 parça büyüklük artı 7 yaştı. Bu iki ifadeyi toplamayı düşündüğümüzde Çoçukta ki bir parça ile annedeki 3 parça toplandığında 4 parça yapacaktır. Birde artı 7 yaş vardı. bunuda eklediğimizde ikisini yaşları toplamı 4 parça artı 7 yaş olmuştur. Problemde bu ikisini toplam yaşı 39 diyordu. Bizde kendimizce 4 parça büyüklük artı 7 yaş bulduk. Bu iki değer eşittir.

    4 parça artı 7 yaş = 39 burada 4 parça büyüklük artı 7 yaş, yani 4 parça büyülüklüğün 7 yaş fazlası 39 yaş ediyorsa sadece 4 parça büyüklük 39-7=32 yaş edecektir.

    Yani 4 parça büyüklük 32 yaş edecekmiş. 4 parça büyüklük 32 yaş ediyorsa bir parça yaş 32:4=8 yaş edecektir. Şimdi biz 1 parça büyüklüğü 8 yaş bulduk. Bu bulduğumuz bir parça büylüklük 8 ise bu aslıdna çoçuğun yaşıdır. Annenim yaşını iki türlü bulabilriz. Ama kısaca, ikisinin toplam yaşı 39 ise çoçukta 8 yaşıdan ise annenin yalını 39-8=31 şeklinde buluruz.


 

Benzer konular

  1. hız problemi
    nightmare, bu konuyu "Ygs & Lys Matematik" forumunda açtı.
    cevaplar: 4
    Son mesaj : 18 Ara 2012, 00:58
  2. Hız problemi
    chatliamshow, bu konuyu "9. sınıf matematik soruları" forumunda açtı.
    cevaplar: 2
    Son mesaj : 07 Mar 2011, 16:49
  3. Hız problemi
    İSİMSİZ, bu konuyu "Ygs & Lys Matematik" forumunda açtı.
    cevaplar: 3
    Son mesaj : 18 Şub 2011, 00:17
  4. hız problemi
    bandirma, bu konuyu "Sbs Matematik" forumunda açtı.
    cevaplar: 1
    Son mesaj : 16 Şub 2011, 16:00
  5. Hız problemi
    mert46, bu konuyu "9. sınıf matematik soruları" forumunda açtı.
    cevaplar: 2
    Son mesaj : 14 Şub 2011, 14:49

Konu etiketleri

2008 © matematik soruları matematik konu anlatımı